Wednesday, 1 July 2015

Alhamdulillah.. Miracle do exist

8 Jun 2015, 10.50 pagi : Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah Syukur ya Allah. Tak ada ungkapan yang lebih baik yang dapat cik Z katakan dalam hati sebaik saja Dean IPS selaku pengerusi slot viva-voice phd mengucapkan.

" Congratulations u graduate on time within 4 years, now we can call u Dr. S.. Z.. S..."

Perasaannya bercampur baur. Gembira dah tentu sekali. Hilang segala rasa penat lelah keringat yang dicurahkan selama 45 bulan. Hilang semua. Seolah-olah tak pernah langsung cik z lalui saat-saat sukar, saat-saat hilang arah, saat-saat ingin menjerit dan segalanya. 

Namun saat cik z menulis posting ini, ekor mata mula berkaca, ada rasa sebak dalam hati, mengingat kembali detik 45 bulan yang panjang (sebenarnya lebih dari itu jika dikira dari hari pertama cik Z mencari Sv). Satu tempoh mematangkan diri yang mengajar cik z banyak erti kehidupan. Walau mungkin tak sesukar orang lain tapi cukup mencabar. Ada yang kata cik z nampak macam tak de masalah langsung masa buat phd. Selalu jalan-jalan plak tu. Itu maksudnya cik z pandai simpan rahsia ha ha. Nangis sendiri-sendiri ok hu hu.

Waiting for VIVA day

6 bulan lamanya. (Hantar thesis 5 Dec 2014, Viva day 8 Jun 2015). Jenuh menjawap soalan ramai orang yang jawapannya langsung cik z tak ada. 

"Bila nak viva?"
"Eh lamanya tunggu, tak viva-viva lagi?"
"Bila nak viva ni? banyak kerja menanti"
"Kenapa tak viva lagi?"

Namun cik Z percaya Allah adalah sebaik-baik perancang. 6 bulan menunggu tak terasa sangat pun sebenarnya. Gara-gara kesibukan kerja yang menggunung. Kerja-kerja datang silih berganti. Tugasan baru, lantikan baru, bengkel sana sini, meeting meeting dan meeting, study untuk kelas, slide preparation, learn new system dll. Honestly almost no time to rest and even think about thesis and viva. In 6 month ni juga hanya 2 kali cik Z sempat balik ke kampung. Pendek kata, thesis cik z terletak elok je kat rak tak bersentuh selama 6 bulan.

Once in a while, bila terpandang ajer thesis tu, pasti terdetik dalam hati,

"Ya Allah andaikata tetiba aku dapat panggilan viva dari UM ni, macam manala agaknya?"

Dan siapa sangka, telahan cik Z ternyata betul. Dan tarikh yang diberikan juga sebenarnya sangat mencabar kerana itu ialah hari pertama Final Exam semester ini. Memula dapat tarikh tu (less than 3 week before 8 June), serius macam speechless. Sebabnya:

1. Perlu upload markah kerja kursus pelajar sebelum 8 Jun.

2. Ada 1 assignment pelajar belum hantar. Akan hantar pada 28 May.

3. 8 Jun ialah Isnin, dah semestinya cik Z perlu berada di KL selewat-lewatnya hari Khamis 4 Jun untuk jumpa sv.

4. Bermakna cik z kena siapkan marking assignment before Rabu 3 Jun. Jumlah pelajar ialah 122 orang. Maka akan ada sekurang-kurangnya 30 skrip group assignment untuk ditanda dalam tempoh 5 hari. 

5. Pelajar cik Z akan menghadapi Final Exam pada 10 Jun, terpaksa tinggalkan pelajar semasa study week dan Final Exam. Keciannya mereka.

6. Ada bengkel team building peringkat uni di Rompin yang diwajibkan hadir pada 29-31 May.

7. Kuliah masih berjalan sehingga 28 May.

8. And the worst part is... kena baca semula thesis from A to Z dan prepare slide presentation.

Maka bermulalah tempoh nightmare dalam hidup cik Z.

1. Tersangat sibuk dengan kuliah dan persiapan kuliah sehinggalah ke tarikh 28 May. Langsung tak de masa nak tengok thesis. Kebetulan plak pelajar nak hantar assignment dan nak final exam, jadi kadar taburan pelajar yang datang jumpa hari2 naik mendadak.

2. Setelah puas telefon dan memo sana sini, dapat la juga excuse dari pergi team building workshop. Tapi... sebenarnya pada tarikh yg sama ada bengkel KPI fakulti. Jadi bila dean dapat tahu cik Z tak jadi pi teambuilding tu, terus je dia wajibkan cik Z pi bengkel fakulti. Ahakss.. camner tu? Bengkelnya 29-30 May. Just imagine malam 28 May baru cik Z dapat tahu. Baru berangan nak marking assignment kan.

3. Now cuma ada 3 hari nak siapkan marking assignment.

4. Dalam masa yang sama, UM plak tak bagi any guideline untuk VIVA. And the worst part is... Both sv tak de di Malaysia hu hu.. First sv tetiba kena pi UK dan hanya akan balik dari UK pada malam 6 Jun. Second sv plak pi conference di Turkey dan hanya akan balik pada 14 Jun. Double nangis.

5. Akhirnya siaplah juga marking dan upload markah pelajar pada Rabu 3 Jun. Esoknya 4 Jun baru cik Z start cuti duk rumah. Tapi yang kelakarnya bukan pi baca thesis tapi sibuk basuh baju, kemas rumah, packing beg sebab nak cuti agak lama. p/s: kena apply annual leave ya, sebab hanya hari viva je (plus a day before n after) boleh guna workorder.

Get ready for VIVA

Honestly sangat sukar nak tukar momentum kerja ke phd semula.  Lebih-lebih lagi dengan badan dan mental yang penat. Jumaat 5 Jun cik Z bertolak ke KL. Terima kasih tak terhingga buat sv, Prof Ghapor sebab walaupun beliau tak de di Msia tapi cuba membantu dari jauh dengan menumpangkan cik Z selama 11 hari di KL kat bilik anaknya sendiri di UM (thanks aimi).

Dah sampai KL barulah cik Z mula siapkan slide dan baca thesis. Siang malam pagi petang tu...nak termuntah rasanya tapi digagah-gagahkan juga. Siap update slide petang Sabtu 6 Jun terus email ke Dr Yong. Walaupun tak pasti lagi bila beliau nak baca sbb masih dalam perjalanan balik ke Msia dari UK. Masuk hari Ahad, 7 Jun, cik Z mula risau dah. Thesis tak habis2 baca lagi. Slide belum finalised lagi juga.

Bayangkanlah pukul 8 malam 7 Jun tu masih ada 2 Chapter belum habis dibaca. Jam 10 malam, dapat msg dari Dr Yong. Alhamdulillah. Actually kecian juga ke sv cik Z ni, tak hilang penat lagi dah terpaksa tgkkan slide cik Z. End up sampai ke jam 11++ malam kami masih lagi berkomunikasi dgn msg dan call. Errkkk macam banyak plak input dan correction nak kena upgrade ke slide. Banyak juga tips last minute yang Dr Yong kongsikan.

Sudahnya malam tu almost 2 pagi barulah cik Z masuk tidur. No time to practice ok. Just polishing slide presentation. Dr Yong plak nak jumpa seawal jam 7.30 pagi esoknya. Memang tidur pun macam tak tidur kot malam tu.

VIVA Day

Bangun-bangun pagi dah sakit perut. Keep on repeating pi toilet. Oh no. Simptom nervous la tu. Skip breakfast. Just minum sekotak air soya.

7.30 pagi: Jumpa Dr Yong for last check up and tips. Sempatla praktis present sekali lalu sesambil predict apa soalan yang bakal ditanya. Ada juga a few correction lagi untuk slide.

8.30 pagi: Lepak bilik geng2 postgrade sesambil view slide.

9.30 pagi: Jalan kaki ke bilik Viva IPS. 5 minit sampai. Errrk macam terawal plak kan. O ya ramai gak kawan2 yang wish good luck pagi ni. Thanks so much semua.

9.50 pagi: Save slide presentation ke LCD skrin besar yang disediakan. Nervous punya pasal sampai tersilap save file. Nasib baik tersedar silap save just before panel2 sampai.

10.05 pagi: Semua panel (5 + 1sv) masuk bermesyuarat. Then dapat tahu yang 2 orang panel (wakil senat dan deputy dean IPS) tak dapat hadir tetiba tapi diorang hantar wakil orang lain. Dub dab dub dab dalam hati. Ada rasa sikit lega sebab dua orang ni memang menakutkan based on history la. Tapi risau juga sebab tak tau/kenal yang wakilkan diorang tu.

10.15 pagi: Kena panggil masuk untuk sessi presentation. Suasananya sangat santai. Siap present sambil duduk lagi. Macam ala-ala meeting dengan kekawan plak rasanya. Alhamdulillah. Selesai present terus ke Q&A session. Dan yang miracle nya, Internal Examiner hanya tanya 2 soalan yang perlu cik Z respon. And both question kami dah pun spot akan ditanya. Lain2 panel pula hanya komen berkaitan peletakkan research methodology dan sentence dalam thesis. The best moment ialah bila panel2 puji thesis cik Z yang seolah-olah ditulis sebagai module/buku. Alhamdulillah.

10.40 pagi: Tiada lagi soalan. Sebenarnya agak confuse, ya la kan macam tak percaya pun ada. Cik Z diminta tunggu diluar. Sebelum tu sv diminta berikan conclusing remarks.Panel-panel sambung bermesyuarat.

10.50 pagi: Kena panggil masuk semula ke bilik viva. Dan Alhamdulillah.. lulus dengan minor correction. Ada sedikit teknikal problem berkaitan address for journal paper, tapi overall tak de la besar mana pun masalahnya. Lepas settle ada plak sessi minum2 pagi.

Keseluruhannya memang sangat-sangat bersyukur di permudahkan semudah-mudahnya untuk viva. Dan syukur juga sebab senarai correction yang perlu dibuat juga tidaklah teruk sangat. Most are about rephrasing the sentence. Dan cik Z dapat siapkan semua correction dan hantar thesis within a week sahaja. Alhamdulillah dapat hantar thesis pada 15 Jun 2015. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Untuk rakan-rakan diluar sana yang tak henti-henti berdoa dan menyokong dari jauh. Terima kasih. Really, Miracle do exist. I have experienced it. Jangan berhenti berdoa dan berharap ya semua. Keep on positive. Keep on helping others. InsyaAllah, Allah akan tunjukkan jalnnya nanti.


p/s: Agak lambat update kisah ni sebab seriously no time. Balik-balik ke Kuantan terus je marking final exam. Sekarang ni plak sibuk kena apply grant dan update module. KPI bertambah sudah hu hu.. Nak buat camner kan, dah ini jalan yang dipilih. Redah ajerlah.

Wassalam semua dan selamat berpuasa.




Thursday, 23 April 2015

Miss, why u hate me???

Assalam semua. Wahhh ini memang betul2 bersawang blog cik z. Too busy lately. Plus.. no idea to write anything. Macam-macam reason la. Alang-alang mengantuk ni teringat la pulak satu insiden yang menimpa cik z baru-baru ni.

Oh ya, kisah ni kena bagi latar belakang sikit. Alkisahnya, semester ni memang banyak cabaran yg cik z hadapi terutama berkaitan pengajaran. Selepas 3 tahun setengah tidak mengajar, cik z dapati banyak sangat perubahan dalam uni. Paling ketara, kini terdapat ramai international students kat uni cik z ni yang ambil degree level. Serius ramai sangat, sampai kekadang tu confuse... eh aku ni kat Malaysia ke kat mana? Sebabnya.. nak tak nak terpaksalah bercakap hampir 100% english dalam kelas. Contoh dalam kelas cik z, hampir 10% adalah international students. Most from Middle East Countries.

Ok, ini ialah kisah cik z dengan salah seorang pelajar dari Middle East. Cik z ni orangnya memang cukuplah pantang kalau ada pelajar yang malas bawa buku catatan ataupun langsung tak nak cuba buat soalan yang diberikan dalam kelas. Nama pun statistik kan.. mestilah kena kira-kira dengan jalan kerja berderet-deret tu.

Seorang pelajar ni memang sangat menguji kesabaran cik z sejak hari pertama kelas lagi. Habit dia ialah tengok je cik z mengajar pastu bila suruh buat latihan dia akan mula discuss/bercakap dengan kawan sebelah dia (juga dari middle east). Masalahnya diorang kalau bercakap sangatlah kuat (guna bahasa dia). Habis terganggu semua orang. Kadang-kadang tu tengah-tengah kita ngajar dia da start discuss dgn kawan dia, pastu bila kita dah move ke next topic die tanya balik apa yg kita da ajar tadi semasa topic lain diajar.

Sebenarnya cik z faham, masalah utama diorang ni ialah bahasa. Jadi memang ambil masa untuk diorang hadam apa yg sedang diajar. Tapi yang buat cik z makin hangin ialah bila di refuse untuk cuba buat latihan yang cik z suruh dengan alasan belum faham apa yg diajar. Ok fine. But, can you at least try it first? No effort at all. Tak cuba macam mana nak tahu faham ke tak kan?

Makin lama makin menjadi-jadi plak perangainya. Dalam seminggu mesti ada sekali tak datang kelas. Jadi bila tak datang dah tentu-tentulah dah tertinggal ilmu yang sebelumnya. Oh ya satu lagi perangai diorang ni ialah suka tanya soalan yang bukan-bukan masa kita bagi quiz or test. Sometime sampai ke tahap mempertikaikan soalan kita. Which is funny actually, becoz they are the one who cannot understand the question.

Kemuncak kesabaran cik z ialah selepas test 1 berlalu. Sehari selepas test 1, pelajar ni mula complain dalam kelas yang masa menjawab yg diperuntukkan tak cukup langsung. Sedangkan dalam masa yang sama, hampir 70% pelajar tempatan keluar awal. Dan kebetulannya, satu hari ni.. dia buat hal lagi dalam kelas semasa cik z bagi latihan. Jadinya sebab cik z dah mula menanda test diorang so cik z tahu la yang diorang ni tak boleh buat/perform.  Maka masa di tak nak buat latihan tu cik z pun cakaplah, " becoz of this attitude, u can't perform in test, can u plz change or at least try?"

Cik z ingatkan ianya habis disitu saja. Tapi tidak ya. After class, (kelas cik z adalah kelas terakhir habis pkl 6) tetiba dia ni pi datang jumpa cik z kat depan. Maka berlakulah perbualan berikut:

Student (S): Miss, why u hate me???

Cik Z (Z): What? When did i hate u?

S: Yes u are. You never scold local student. But u scold us, international student. Too much.

Z: I think u have misunderstood me. I treat everyone equally. U dont know i scold them becoz im not speak in english when i did that. (Biasanya cik z tak tegur depan kelas, tapi cik z akan tegur individually bila round class tengok diorang buat latihan)

S: Miss, for ur information, i am very clever. I got A for all math subjects. Then how come u said i cant performed in test 1? I know i can do all questions. I'm sure i can get A in this subject too.

Z: Let me ask u. Did u try tutorial questions?

S: I didnt try everything but i know i can do it.

Z: For ur info, statistics is very different from other math subjects. U cant predict the questions. Becoz the nature is so so different. Its not just equation or formula. When u got a question, u need to extract the info first. U cant do this without exercise. Also u cant treat it like history subject. Just read it and memories.  Its very wrong way.

S: But u give us too short time to study and test time. Not enough time to do evrything.

Z: We have announced the test date since the first day of class. Then when u start study?

S: ... But miss, u really treat us too differently from others. I will show u that what u thinking about us is so so wrong.

Z: Let me tell u this, If i dont care about u, i will never scold u. I will just let u do anything u want. But i know u come here from so far away. So i wish u do well.

S: Ok miss, I will show u, what can i do. Im going to change ur mind about us.

Z: Ok show me u will change.

S: Ok thanks miss.


Gitulah, lebih kurangnya apa yg terjadi. Sebenarnya macam panjang lagi tapi dah a few weeks kan jadi dah agak lupa. Hasil dari risikan ke beberapa pensyarah math yang lain, memang benar pelajar ni dapat A dalam 2 subjects math sebelum ni. Dan memang agak berlagak sikit budaknya sebab memang pandai kan kononnya. Dan juga memang rajin ponteng. Jadi mungkin dia fikir sebelum ni ponteng pun boleh dapat A so kali ni pun mesti ok punya.

Dipendekkan cerita, minggu seterusnya tu, Alhamdulillah ada lah sedikit perubahan. Dia dah mula mencatat nota dan cuba buat latihan. Syukur. Semoga berterusanlah sehingga ke akhir semester. Cuma agak kecian sebab memang agak mustahil dia nak dapat a dalam subjek ni sebab tak berapa perform dalam test 1. Apapun, cik z harap insiden ni beri dia sedikit pengajaran untuk masa akan datang.

Yang lawaknya, ada satu hari tu kawan dia yang lain cuba argue dengan cik z tentang jawapan quiz. Sekali tu dia kata gini, "she is right, u dont need to argue". Ha ha .. whatever la kan.

Ada banyak lagi insiden atau kisah menarik sepanjang mengajar semester ni. InsyaAllah kalau ada masa cik z kongsikan nanti-nanti ya. Wassalam.



Monday, 6 April 2015

Maybe Tomorrow - Westlife

 

"Maybe Tomorrow"

[Shane:]

Cant believe its over
That you're leaving
Weren't we meant to be?

Should've sensed the danger
Read the warnings
Right there in front of me

Just stop
Lets start it over
Couldn't I get one more try?

[All:]

Maybe tomorrow you'll say that you're mine
You'll realize, I could change
I'm gonna show you I'm in it for life
I'll get you back someday
Maybe tomorrow

[Shane:]

I forgot to be there
I was selfish
I can see that now

[Mark:]

I should've got to known you
Should've held you
When your tears fell down

Just stop
Don't make me beg you
Tell me that you'll stay the night

[All:]

Maybe tomorrow you'll say that you're mine
You'll realize, I could change
I'm gonna show you I'm in it for life
I'll get you back someday
I will find a way

[Nicky:]

Wait a minute
Just hear me out
This time I promise, I'll put you first

[Shane:]

Turn around now
Your heart can't let you walk away
I'll do what it takes

[All:]

Maybe tomorrow you'll say that you're mine
You'll realize (realize), I could change (I can change)
I'm gonna show you I'm in it for life
I'll get you back someday
Maybe tomorrow

[Kian:]

There's so much I wanna say now
I just wanna make a life with you (don't walk away)
There's so much I wanna do now
I just wanna make love to you

[Shane:]

Maybe tomorrow
Maybe tomorrow


p/s: tak de kaitan dengan sesiapa, sesajer rindu dengan westlife. ha ha.

Sunday, 25 January 2015

Jom picnic di kawasan perkelahan Pasir Kubur, Sungai Lembing Kuantan


Air sungai yang jernih. Penuh batuan kecil. Langit yang membiru. Kat mana nak jumpa semua ciri-ciri ni kat Kuantan? Jom ramai-ramai kita ke kawasan perkelahan Pasir Kubur, Sungai Lembing Kuantan. Tengok gambar pengenalan kat atas tu, wahh rasa teruja tak? Cik z percaya ramai orang Kuantan sendiri yang tak tahu pun kewujudan kawasan perkelahan ni sebenarnya. Kot-kot orang yang duduk kat Sungai Lembing tu pun mungkin ada yang tak tahu juga. Hi hi hi..

 

Kali pertama cik z datang kesini ialah pada tahun 2010.  December 2014 yang lalu, kali ketiga cik z jejakkan kaki lagi kesini. Alhamdulillah keadaannya masih sama. Airnya masih jernih cuma agak cetek mungkin juga sebab masa tu musim panas terik. Cuma yang kelakarnya 3 kali pergi pun 3 kali juga sesat barat. Bukan apa, sebenar-benarnya kalau dari jalan besar memang tak ada pun penanda arah nak pergi ke kawasan perkelahan ni. 

Secara dasarnya, tempat ni terletak kat tepi jalan sungai lembing di kawasan Sungai Kenau. Jika kita datang dari arah Kuantan, kawasan ni terletak di bahagian kanan. Tapi setakat ni cik z tak pernah lagi berjaya jumpa jalan masuk ke tempat ni dari arah Kuantan, ha ha bukannya apa, sebab tak de penanda arah tu yang terlepas ajer. Alih-alih drive dah sampai pun ke pintu gerbang pekan Sungai Lembing. Nak lagi haru dulu-dulu jalan masuk nak ke tempat ni ialah jambatan kayu, tapi baru-baru ni dah tak de jambatan kayu tu sebab dah upgrade jambatan batu. Bravo.

 
Jom mandi manda

Maaf sangat sebab untuk entri ni cik z tak dapat tunjukkan gambar jalan masuk kesini. Almaklumlah kita jadi driver so kena fokus gitu. InshaAllah lain kali kalau pergi lagi pasti cik z akan berikan gambaran yang lagi tepat nanti. Apapun untuk yg terasa-rasa nak datang kesini cara paling mudah ialah seperti berikut:

Dari arah Sungai Lembing : Cari jambatan gantung pertama selepas pintu gerbang. Area Sungai Kenau. Akan nampak satu jambatan batu menyeberangi sungai yang kecil. Lalu je jambatan tu dan terus masuk ke kawasan perkampungan dihadapan tu. Jalannya memang kecil dan muat satu kereta je sekali lalu. Jalan terus sampai nampak kawasan perkuburan. Kat depan kubur tu kita akan nampak satu papan tanda bertulis "Kawasan Perkelahan Pasir Kubur". Ok jalan ke depan sikit. Sampai sudah.

Kiranya, nama tempat ni sebenarnya datang dari nama kubur yang terletak bebetul kat tepi sungai ni. Dan juga seluruh kawasan perkelahan ni dipenuhi batuan kerikil kecil. Cumanya, tak de tandas kat sini untuk salin pakaian atau melepaskan hajat. Kalau bebudak tak pela kan boleh salin dalam kereta. Kalau yang tua-tua macam kita ni, duduk je la kat situ sampai baju kering hi hi hi. 

 
Perhatikan tahap kejernihan air sungai ni. Perghhh 

 
Dah puas main air, kita makan-makan plak ye.

Cik z perhatikan ramai yang datang sini memang untuk berkelah/picnic. Ada yang siap pasang kemah buat api dan ber barbecue. Ada juga yang memancing dan masak-masak kat sini. Perghh memang syok la kalau pergi dengan family atau rakan-rakan.

  

So apa lagi kawan-kawan? Kalau masih terpikir-pikir kat mana nak lepak dihujung minggu, apa kata cari tempat ni ya. Pergi sekali pasti nak pergi lagi. 

Panas panas... jom balik...hi hi.

Wassalam.

Tuesday, 20 January 2015

Tempoh bertenang

Hai hai hai apa khabar semua? Nampaknya cik z dah dijangkiti penyakit malas. Lately balik rumah nak tidur je kerjanya. Kecianlah rumah maya ni terabai dia... Diam tak diam dah sebulan dah pun cik z kembali bekerja. Errr cepatnya la kan. Sejujurnya buat masa ini cik z masih lagi teraba-raba mencari arah atau mood terbaik. Masih lagi di gear 1 atau 2 jer kot.  Tempoh 39 bulan study leave rupa-rupanya sangatla lama, adakalanya menyebabkan cik z rasa lost/ hilang arah.

Setiap hari disini, terasa sangat berlainan. Jika 3 tahun dulu cik z tinggalkan uni dengan title senior tapi kini cik z rasa macam junior sangat. Suasana baru, wajah-wajah baru, cara kerja serba baru. Teknologi mengubah segalanya. Apapun cik z masih berusaha menyesuaikan diri. To survive in this lonely world, kononnya. Hi hi hi...


Oh ya, satu perkara yg menghantui pemikiran cik z buat masa ini ialah "how to survive as a lecturer with phd degree". Walaupun cik z masih belum berjaya lagi nak dapatkannya, tapi secara naturalnya kita semua tahu bukanlah mudah nak mencapai target sasaran kerja tahunan phd staff. The responsibility is double. Setiap hari bagaikan berada dihujung tanduk. Oh risaunya.

Sebulan lagi semester baru akan bermula. Perasaannya bercampur2 juga. Moga-moga teaching skills masih ok tak berkarat. Kalau dulu teaching is priority. Research langsung tak de. Tapi sekarang kena la pandai-pandai cari masa untuk research juga. Rela dalam paksa gitu. 

p/s: Waiting for everyone to comeback. Miss u all.

 
Ni antara kawan cik z di rumah hi hi.



Thursday, 1 January 2015

Catatan pertama 2015


Pejam celik pejam celik.. dah pun menjelma mentari 2015. 2014 sememangnya tahun paling mencabar buat semua rakyat Malaysia. Cik z pun tak terkecuali juga. Jadi cik z percaya semua orang pun mengharapkan kehidupan yang lebih baik untuk tahun 2015 ni.

Sepanjang 2014 yg lalu, cik z langsung tak pergi travel kemana-mana destinasi luar negara. Nampaknya title travel blogger cik z memang dah tak boleh pakai dah. Passport pun elok je tersimpan rapi tak bersentuh. Harapnya untuk 2015 ni cik z akan berkesempatan travel kembali. Oh memang rindu sangat nak travel jalan-jalan lihat dunia. Err tapi bila dah kembali bekerja ni dah semestinya banyak faktor-faktor lain yg perlu diambil kira pulak. Moga-moga adalah peluangnya nanti.

Pencapaian peribadi terbaik cik z untuk 2014 ialah berjaya menyiapkan thesis. Alhamdulillah. Sekurang-kurangnya azam 2014 dah pun tercapai. 

Sebenarnya cik z juga banyak berdepan dengan situasi yg tak terjangkakan sepanjang tahun lalu. Walaubagaimanapun banyak juga miracle/keajaiban yg cik z alami. Syukur, dalam kepayahan ada juga sesuatu yg menggembirakan walau tak sebesar mana. Hoping for more happiness in 2015. Selamat tahun baru semua.


Thursday, 25 December 2014

Kisah pindah randah

Kali ini cik z nak berkisah tentang keserabutan menguruskan pindah randah dari KL ke Kuantan hari tu. Walaupun cik z ada banyak pengalaman pack dan unpack barang untuk berpindah, tapi inilah pengalaman paling sukar dan menyesakkan kepala yg pernah cik z alami. Antara sebab utamanya ialah kerana cik z ada kekangan masa untuk menghantar thesis dan juga menguruskan semua urusan berpindah sebelum tempoh cuti belajar berakhir. Jadi boleh bayangkan tak macam mana kelam kelibutnya hidup cik z masa tu. Kalau bolehlah nak ajer ada 10 tangan dan kaki supaya boleh diagih-agihkan kesana kesini. Nak tambah serabut, ada sebahagian barang cik z berada di Johor, Jadinya cik z perlu juga memikirkan bila nak pi ambik barang-barang tu juga. 

Dengan kekangan masa yang agak terhad, cik z hanya mula mengemas barang-barang pada 2 minggu terakhir sebelum berpindah. Tak sangka banyak betul barang-barangnya sampai tak cukup kotak-kotak yang ada. 1/3 buku ajer rasanya. Terpaksa juga beli beberapa storage box. Dalam tempoh 2 minggu ni gak tiap-tiap hari cik z akan angkut balik barang-barang dari office ke rumah. Perghh memang menguji kesabaran sebab rumah cik z ni aras 3 tak de lift. 

Sebahagian barang-barang yang dah siap untuk diangkut.

10 hari sebelum berpindah cik z mula telepon lori. Tapi malangnya nombor yang cik z ada ni dah full book pula. Dua tiga hari juga cari contact number yang baru. Dan akhirnya cik z beranikan diri cuba call satu nombor yang diiklankan di mudah.com. Alhamdulillah cik z dapat servis yang tip top dari syarikat ni. Kalau ada kawan-kawan yang nak cari lori bolehlah contact diorang ni ya. Cik z ambil lori 5 tan dan oleh sebab rumah cik z ni tak de lif so harga total yg cik z kena bayar ialah RM1200. Semua barang-barang cik z ni diorang yg tolong angkatkan.



Selain berkemas dan lori, antara perkara lain yang cik z kena uruskan ialah:

1. Astro - Boleh call ajer ke Hotline number. Tapi memang lamalah nak tunggu dan buat permohonan pindah ni. Apapun oklah juga daripada nak kena ke servis centre plak kan. Sedikit info, kalau nak pindah ni pihak Astro akan datang bukakan piring kita dulu barulah kita boleh pindah ke alamat yang baru. Bayaran RM150 (rasanya), sorry tak ingat sebab kali ni cik z tak cabut piring sebab masa pindah ke rumah ni dah ada piring. Jadi untuk di Kuantan pihak Astro hanya datang pasang piring yg kita dah buka tu dan tak perlu bayar apa-apa lagi. Yang bestnya pihak Astro datang pasang pada hari cik z sampai di Kuantan. Bagus bagus tak de la kebosanan sangat kan.

2. Streamyx - Yang ni tiada pilihan kena juga pergi ke TM. Sebabnya kita perlu pilih nombor yang baru untuk tempat baru kita. Yang bestnya internet line cik z masih boleh dipakai sehinggalah saat nak berpindah. Servis yang diberikan juga agak bagus. Sehari selepas berpindah pihak TM dah pun datang untuk buat penyambungan talian. Cik z kena bayar RM80.

3. Coway - Yang ni cik z hanya perlu call staf Coway yang selalu datang servis kat rumah. Yang bestnya kita hanya perlu call diorang sehari sebelum berpindah. Jadinya pagi-pagi nak pindah tu diorang datang dan cabutkan semua paip-paip yang digunakan dan tolong kemaskan masuk kotak. Pastu diorang akan buatkan report berpindah untuk kita. Tak perlu buat bayaran apa-apa untuk kali pertama berpindah. Cuma yang tak bestnya bila dah sampai Kuantan, cik z terpaksa tunggu 5 hari untuk penyambungan semula sebab kebetulannya super busy plak staf-staf Coway kat sini melayan permintaan pelanggan.

4. Servis kereta - Kebetulannya milage kereta cik z dah pun terlebih KM. Sajer je kan nak menambah tahap kebusyan.

5. Balik Johor - Oleh sebab cik z tak cukup kaki tangan, makanya 3 orang anak buah cik z dah menawarkan diri nak jadi bibik untuk tolong cik z. Kebetulan memang nak kena balik kg untuk ambil barang-barang yang ada di kg, so ambillah diorang ni sekali. Jadual cik z memang padat mengalahkan pak menteri. 

4 Dec : Hantar thesis, servis kereta
5 Dec : Uruskan Astro dan Streamyx. Kemas semua barang di office dan bawa balik ke rumah. Sambung kemas barang kat rumah. Special thanks untuk kak uda yg kebetulan singgah sebelum pulang ke Kedah. Kekonon nak tumpang solat je sudahnya tolong cik z mengemas he he.
6 Dec : Balik Johor, kemas barang-barang nak bawa balik kuantan
8 Dec : Balik KL semula, call Coway, sambung mengemas
9 Dec : Pindah ke Kuantan
12 Dec : Lapor diri kerja
14 Dec : Angkat semua buku-buku ke office baru
16 Dec : Balik Johor semula hantar anak-anak buah (Kebetulan dapat 7 days unrecorded leave)

3 orang bibik cik z he he, di Kawasan Perkelahan Pasir Kubor Sungai Lembing 

10 dan 11 Dec tu kebetulan seorang kakak cik z datang dari Johor. Walaupun rumah tak siap kemas lagi kami sempatlah berjalan dan berkelah di Kawasan Perkelahan Pasir Kubor Sungai Lembing dan juga ke Teluk Cempedak. 

 
Teluk Cempedak

Ini dia sebahagian deko rumah cik z kini.

 
Sebelum anak-anak kakak cik z balik, sempatlah diorang meninggalkan sedikit kenangan art work kat dinding rumah cik z ni hi hi. Entah bilalah dia dapat cari pensil tu.

 
Belanja bibik-bibik ni makan kat Seoul Garden. Suka giler diorang sampai macam tak nak balik dah.

Alhamdulillah selamat sudah kerja-kerja pindah memindah ni. Perghh memang penatnya tak terkata. Itupun mujurlah ada anak-anak buah yang ringan tulang nak membantu dan kakak-kakak yang tetiba muncul. Terima kasih semua. May Allah bless you all.

Wassalam.