Friday, 11 January 2013

Discover Sri Lanka in 5 days: Full Itenary and Budget


I'm back. Kali ni kita akan mengembara ke Sri Lanka pula. Sri Lanka merupakan sebuah pulau yang terletak di lautan Hindi ye dan luasnya kira-kira 65610 km persegi (thanks en wiki).  Honestly memang risau memikirkan tentang percutian last minute ke Sri Lanka ni memandangkan tak ramai orang Malaysia yang pernah ke sana.  Dah la pergi berdua jer. Tapi nasiblah Norly and her gangs pernah melancong ke sini so at least ada juga sedikit guide yang dikongsi and serious very useful masa kami nak buat itenary yelah sebab memang tak tahu apa-apa pun pasal Sri Lanka ni. Coincidently, both our SVs pun pernah ke sini untuk conference, so they all pun ada jugalah bagi a few tips. Ada juga beberapa maklumat yang kami dapat dari cari forum (tak banyak tapi oklah juga) dan most maklumat kami cari di lonelyplanet.  Plan A kami ialah untuk naik public transport sepanjang di Sri Lanka, tapi bila mengenangkan macam manalah kami nak heret beg besar dan beg sandang lagi dari Qatar so kami buat Plan B, cari transport yang paling tak menyusahkan diri. 

Kami tiba di Bandaranayake International Airport, Katunayake pukul 5.50 pagi waktu tempatan.    Masa ni hari pun dah cerah.  Waktu di Sri Lanka adalah 2 jam 30 minit lebih lewat berbanding Malaysia.  Serious badan penat giler sebab almost 24 hours tak tidur since semalam pagi lagi kami dah walk around Doha. Keluar je arrival hall kami terus pi money exchange tukar dalam USD100 je untuk permulaan. Masa ni kami dah perasan memang banyak booth tourist berderetan kat arrival hall ni betul-betul sebelah area money changer tu.  Dalam pada kami kalut2 tu datangla sorang guy ni duk promote dia punya tourist agency and tanya kami nak pi mana. Lepas minta map kami pun terus je lah pi booth dia untuk mintak quotation. Mujur kami dah ada itenary so citer jela kan nak pi mana dalam masa 5 hari and after that dia letak harga USD330 untuk 1 car with driver for 5 days.  Based on our research ada tourist dari Malaysia yang juga sewa car with driver dengan harga USD360 so kira oklah harga tu. Tapi kami cubalah juga nego-nego akhirnya dapatlah harga USD300. 

Kereta sewa kami.

Route asal kami selama 5 hari ialah Katunayake-Galle-Colombo-Kandy-Sigiriya-Kandy-Katunayake, dan tourist agent siap pesan kat driver jangan bawa kali ke area lain he he.  Bila dah kat Kandy kami tukar plan dan tanya driver kalau-kalau kami boleh ke Nuwara Eliya masa last day before balik ke airport.  Kenapa kami tukar plan yang ni cik Z citer next entry ya.  Driver kata ok tapi kena tambah duit minyak+poket untuk dia LKR8000 and siap pesan jangan citer kat boss dia nanti dia kena fired ha ha. So at last route kami pun jadi macam ni, Katunayake-Galle-Colombo-Kandy-Sigiriya-Nuwara Eliya-Katunayake. Jumlah jarak yang kami lalui hampir 1000 km dengan kebanyakan masanya kami spend dalam kereta. 5 destinasi yang kami pilih ni memang betul-betul menggambarkan seluruh Sri lanka sebenarnya. Seolah-olah kami dah pun menjelajah ke seluruh Sri Lanka.  Galle terletak di kawasan pantai, Colombo adalah bandar utama di Sri Lanka, Kandy pula ialah country site area, Sigiriya adalah salah satu daripada tiga ancient cities yang terdapat di Sri Lanka, dan Nuwara Eliya ialah hills country.  

Sebuah rumah di Sri Lanka. Warga Sinhalise ni pembersih orangnya, sana-sini nampak orang sapu sampah sekeliling rumah.

Berada di Sri Lanka sepertinya kita naik time machine dan kembali ke Malaysia pada tahun 70 atau 80an.  Hampir tiada jalan 2 lorong terdapat di sini kecuali di Colombo dan sebahagian pekan. Jalan pun boleh tahan sesaknya.  Jadinya perjalanan sejauh 115 km memakan masa lebih 3 jam malah boleh menjangkau 5 jam.  Penat duduk dalam kereta je lah kami ni.  Kebanyakan tempat memang mengingatkan cik Z tentang perjalanan pulang ke kampung seolah-olahnya cik Z melalui pekan Renggam-Layang ataupun laluan Estet tanpa henti.  Raja dijalanan pula ialah tut-tut yang boleh dilihat dimana-mana saja. Hebat driver dia ni boleh potong-memotong sesuka hati. Tut-tut ni memang public transport utama kat sana. Bas penumpang pun sangat daif macam bas mini kat KL lama dulu atau paling cantik pun ala-ala macam bas warna merah Rengam-Kluang tu. Express bus tak nampak pun. Lagi 1 pengangkutan utama yang ada ialah keretapi. Juga kelihatan daif kalau nak compare ktmb punya pun lagi lawalah. Setiap kali nampak public transports semua ni memang kami mengucap syukur je sebab dah buat pilihan yang betul untuk sewa kereta.

Tut-tut dan bas awam.

Ada 3 bahasa utama di Sri Lanka iaitu Sinhalise, Tamil dan English. Uniknya semua papan tanda ada dalam 3 bahasa ni  so papan tanda memang besarla. Setiap kali kita sampai ke satu-satu pekan akan ada papan tanda yang tulis nama pekan beserta ketinggiannya dari paras laut. Majoriti penduduk disini memang boleh berbahasa inggeris. Oh ya orang Melayu pun ada juga kami jumpa di Colombo. Kat sini juga ada macam-macam agama anutan. Paling ramai ialah penganut Budha, siap ada cuti sebulan sekali sambut Poya day. Muslim, Kristian dan hindu pun ada juga jadinya kita boleh nampak tokong, kuil, gereja dan masjid merata-rata di Sri Lanka.  Nak cari makanan halal pun tak sesusah mana. Kalau ada nampak masjid je memang boleh jumpa deretan kedai makan bertulis halal. Even KFC, Pizza Hut dan Burger King pun ada tanda halal tau.  Sesaper yang suka kari and dalca tu memang tak de masalah la he he. Details story tentang makan-makan insyaallah akan dikongsikan dilain masa ye. 

Cuma nasihat kami untuk rakan-rakan yang berminat nak ke Sri Lanka silalah berhati-hati dengan scammers ya. Mereka ada dimana-mana sahaja terutama di kawasan tarikan pelancong. Citer pasal ni akan cik Z kongsikan lebih lanjut nanti ok.  Satu perkara terpelik yang kami dapati di Sri Lanka ialah sangat sukar nak cari souviner.  Hanya jumpa satu kedai jual t-shirt di Kandy dan FM serta keychain hanya jumpa di airport.  Details itenary ada kat bawah ni. Total expenses cik Z selama 5 hari di Sri Lanka ialah USD397 sahaja termasuk makan minum dan souviner. 
Our best friend in Sri Lanka, tripod and camera.


Full Itenary:

23 Dec 2012 Sunday : Katunayake-Galle
[05:50]               Arriving at Bandaranayake International Airport from Doha
[07:00]               Depart from airport to Galle, Take away breakfast 
[13:00]               Hotel Check in (Manggo House, Galle Fort) 
                          Take away lunch from Indian Hut
[15:00-19:00]     Trip around Galle Fort by tuk tuk
    - Maritime Museum
    - National Museum Area (tak masuk sebab tutup)
    - The Fort Walls         
    - Galle Lighthouse
    - Sunset at Galle Fort

24 Dec 2012 Monday: Galle-Colombo
[09:00]                 Hotel Check out depart to Colombo
[13:00]                 Arriving at Colombo, Take away lunch at Wellawata area
[13:00-17:00]      Trip around Colombo
    -  Colombo Fort Station    
    -  Colombo Old Market
    -  Pettah Area 
    -  Galle Face Green
 [17:30]                Shalimar Hotel check in (Maradana area)

25 Dec 2012 Tuesday: Colombo-Kandy
[09:30]                 Hotel Check out depart to Kandy
[13:00]                 Arriving at Kandy
                             Hotel Check In (Majestic Tourist Hotel)
[15:00-19:00]      Trip around Kandy
                            - Late lunch at KFC
                            - Gem and Jewellary Museum
                            - Kandy Town area

26 Dec 2012 Wednesday: Kandy-Sigiriya
[09:00]                  Depart to Sigiriya 
[12:00]                  Arriving at Sigiriya
[15:00]                  Back to Kandy
[18:00]                  Arriving at Kandy, Shop for some some T-shirt at Kandy Town

27 Dec 2012 Thursday: Kandy-Nuwara Eliya
[08:30]                  Hotel Check out
                              Take pictures around Kandy Lake
[09:00]                  Depart to Nuwara Eliya 
[11:00-13:00]       Trip around Nuwara Eliya
                              - Tea Museum
                              - Gregory Lake
                              - Town
                              - Lunch at Tea Museum
[13:00]                  Depart to Katunayake 
[19:00]                  Arriving at Airport
  
28 Dec 2012 Friday
[00:20]                 Depart from Bandaranayake International Airport to KLIA
[06:50]                 Arriving at KLIA


 Ini saja buat kali ni.  Next entry semestinya the details about our trip. Jumpa lagi wassalam.







14 comments:

  1. next time kalau g sy amik itinerary akak je, sennag sket hihihi

    ReplyDelete
  2. Lupa nak citer sebenarnya kalau tidur sehari dekat Nuwara eliya pun best sebab tempat ni lebih cantik berbanding Kandy. Sila2lah ke Sri lanka kalau rasa nak lari dari kesibukan dunia he he.

    ReplyDelete
  3. Ko ni Zana, saje buat aku jeles jalan2 sana sini. Nak gi jugak!!! :)

    ReplyDelete
  4. Sv aku pesan enjoy your pHd life. So jangan tension2 ya lyn kalau ada masa pi je la jalan-jalan. Tapi lepas tu kena cover balik la kerja yg tertinggal he he. By the way holiday kat Sri Lanka memang murah sebenarnya dan sesuai sgt utk cheap honeymoon trip.

    ReplyDelete
  5. Yup, fiza, akk pun nak ambil itinerary Cik Z jer nie...

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. USD397 per person for 5 days termasuk makan minum, hotel dan souviner. Tapi kalau pi 3 atau 4 orang lebih murah sebab boleh share sewa 1 kereta dgn harga 300USD utk 5 days

      Delete
  7. Salam..cm best je trip ni.hotel tempah awal or just walk in?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempah awal. tapi kalau tak tempah awal pun boleh sebab kalau kita sewa kereta tu diorg akan tanay kita ada book hotel tak, kalau tak de diorg boleh carikan.

      Delete
  8. Plan nk g colombo sblum blik tnh air puase nnt. Svenir baju n fm wjib kne beli. Mhl ke x svenir? Colombo bazaar ade g x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. svenir agak sukar nak cari sebenarnya. Kami dapat jumpa pun kat airport. Katanya ada juga kat area colombo tapi kena pi ke shoping2 complex. Colombo bazaar kami ada pergi juga tapi rasanya x de apa yg menarik sangat kat situ.

      Delete
  9. Assalam. Cukup tak kalau 20000 sri lanka rupee? Jika nak pergi dalam 4 hari. Kos makan pagi berapa ye, makan tengahari dan makan malam. Boleh share tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu km x guna rupee sgt, most budget flm usd

      Delete
  10. Perkongsian yang menarik...bermanfaat utk mereka yang berminat ke sana...

    ReplyDelete