Friday, 13 June 2014

Thesis writing: Bila nak mula tulis thesis?

Salam Jumaat. Ada yang bertanya cik Z, apa rahsia nak cepat habis tulis thesis. Ada juga yg bertanya bila masanya cik Z menulis sebab nampak macam selalu jer travel sana sini. Sebenar-benarnya tak der rahsia besar pun. Dan percayalah yg cik Z bukanlah buat kerja sampai tak tidur malam atau terpaksa balik lambat setiap hari. Biasanya rutin harian cik Z bermula jam 9 pagi iaitu bersiap2 untuk ke universiti. Dan kebiasaannya cik Z akan berada di universiti dari jam 10 pagi hingga 4 ptg sahaja. 

Kat rumah pulak, cik Z memang terlalu jarang stay up utk study (selalunya tak buat apa2 pun kat rumah kecuali tonton Kdrama/Kvariaty/surf internet/update blog/masak/kemas). Cuma adalah sesekali buat programming atau baca teori2 berkaitan research (kalau urgent), tapi tak der la sampai stay up terlebih. Biasanya jam 9-12 malam jer pun mata boleh tahan buat benda2 berkaitan research ni. 

Cumanya cik Z:

1. Faham dan jelas apa dia objektif kajian yg ingin dicapai seawal bulan pertama sambung belajar. Sebelum mulakan satu2 topik akan cik Z akan pastikan dulu yg objektif yg ingin dicapai boleh diukur atau sekurang2nya tahu apa yg perlu dibuat untuk mencapainya.

2. Ada thesis outline yg boleh dijadikan panduan setiap masa. Sentiasa update jika ada perubahan.

3. Telah mula tulis thesis seawal bulan kedua tempoh pembelajaran.

4. Tulis sedikit demi sedikit. Adakalanya cuma 1 ayat sehari.

5. Memastikan bagi setiap objektif yg dicapai, semua teori, analisis, dan cerita yg berkaitan dapat ditulis dalam bentuk thesis selewat2nya sebulan selepas objektifnya tercapai. Ini untuk elakkan penyakit lupa dan juga sebenarnya sangat membantu cik Z mengenalpasti ruang2 kosong yg belum selesai atau tidak dijangka sebelum ini.

6. Tulis/catat apa sahaja dapatan/analisis yg terfikir dikepala semasa research sedang dijalankan. Be confident dan jangan takut salah.

7. Multitasking. Sementara tunggu simulation study habis dijalankan, tulis dulu semua teori berkaitan dalam bentuk thesis.

8. Ongoing literature review. Sentiasa update jika ada perubahan atau penambahan teori/fakta baru.

9. Optimumkan masa di universiti. Kurangkan kebergantungan kepada media sosial. Personally, cik Z tidak aktif berfacebook dan tidak punya smart phone.

10. Agak kerap jumpa sv terutamanya pada tahun pertama dan kedua tempoh pembelajaran.

11. Gunakan word management (document map). InsyaAlllah cik Z akan tulis satu entry khas berkaitan ini nanti.

Amacam tak der yg aneh kan? Kunci utamanya ialah istiqamah sahaja. Jadinya cik Z percaya kawan2 yg lain pun Insyaallah boleh buat juga. Pendek kata sebenarnya cik Z telah menulis selama 2 tahun 7 bulan barulah first draft thesis dapat disiapkan.  Percayalah memang tak mungkin kot kita dapat siap tulis thesis dalam masa kurang 6 bulan. Kalau genius mungkin boleh la kot. Tapi kalau org biasa macam cik Z ni memang kena mula lebih awal. Almaklumlah bukan mudah nak menulis ayat2 saintifik ni lebih2 lagi dalam bahasa inggeris yg dah sah2 bukan bahasa percakapan kita. Nak-nak belajar dari kecil sampai lah ni kat dalam negara ajer.

Apapun tak semestinya apa2 yg cik Z kongsikan disini bagus dan sesuai untuk semua org. Akhir kata selamat menulis kepada yg sedang menulis thesis dan selamat berjaya kepada semua yg tengah pulun menyiapkan research. Untuk yg belum mula menulis, mulalah sekarang. Anda belum terlewat. Best of luck semuanya. Wassalam.


2 comments:

  1. Thanks for sharing cik z. Tak sabar tunggu entry document map. Last sekali, tolong doakan saya dan kawan2 lain yg sedang berjuang ni. hihi.. Moga cik z terus sukses di dunia wal akhirah. Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah sentiasa ingat dan doa yg terbaik utk semua yg lain. Seriusly rindu sangat dgn semua.

      Delete