Wednesday, 1 July 2015

Alhamdulillah.. Miracle do exist

8 Jun 2015, 10.50 pagi : Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah Syukur ya Allah. Tak ada ungkapan yang lebih baik yang dapat cik Z katakan dalam hati sebaik saja Dean IPS selaku pengerusi slot viva-voice phd mengucapkan.

" Congratulations u graduate on time within 4 years, now we can call u Dr. S.. Z.. S..."

Perasaannya bercampur baur. Gembira dah tentu sekali. Hilang segala rasa penat lelah keringat yang dicurahkan selama 45 bulan. Hilang semua. Seolah-olah tak pernah langsung cik z lalui saat-saat sukar, saat-saat hilang arah, saat-saat ingin menjerit dan segalanya. 

Namun saat cik z menulis posting ini, ekor mata mula berkaca, ada rasa sebak dalam hati, mengingat kembali detik 45 bulan yang panjang (sebenarnya lebih dari itu jika dikira dari hari pertama cik Z mencari Sv). Satu tempoh mematangkan diri yang mengajar cik z banyak erti kehidupan. Walau mungkin tak sesukar orang lain tapi cukup mencabar. Ada yang kata cik z nampak macam tak de masalah langsung masa buat phd. Selalu jalan-jalan plak tu. Itu maksudnya cik z pandai simpan rahsia ha ha. Nangis sendiri-sendiri ok hu hu.

Waiting for VIVA day

6 bulan lamanya. (Hantar thesis 5 Dec 2014, Viva day 8 Jun 2015). Jenuh menjawap soalan ramai orang yang jawapannya langsung cik z tak ada. 

"Bila nak viva?"
"Eh lamanya tunggu, tak viva-viva lagi?"
"Bila nak viva ni? banyak kerja menanti"
"Kenapa tak viva lagi?"

Namun cik Z percaya Allah adalah sebaik-baik perancang. 6 bulan menunggu tak terasa sangat pun sebenarnya. Gara-gara kesibukan kerja yang menggunung. Kerja-kerja datang silih berganti. Tugasan baru, lantikan baru, bengkel sana sini, meeting meeting dan meeting, study untuk kelas, slide preparation, learn new system dll. Honestly almost no time to rest and even think about thesis and viva. In 6 month ni juga hanya 2 kali cik Z sempat balik ke kampung. Pendek kata, thesis cik z terletak elok je kat rak tak bersentuh selama 6 bulan.

Once in a while, bila terpandang ajer thesis tu, pasti terdetik dalam hati,

"Ya Allah andaikata tetiba aku dapat panggilan viva dari UM ni, macam manala agaknya?"

Dan siapa sangka, telahan cik Z ternyata betul. Dan tarikh yang diberikan juga sebenarnya sangat mencabar kerana itu ialah hari pertama Final Exam semester ini. Memula dapat tarikh tu (less than 3 week before 8 June), serius macam speechless. Sebabnya:

1. Perlu upload markah kerja kursus pelajar sebelum 8 Jun.

2. Ada 1 assignment pelajar belum hantar. Akan hantar pada 28 May.

3. 8 Jun ialah Isnin, dah semestinya cik Z perlu berada di KL selewat-lewatnya hari Khamis 4 Jun untuk jumpa sv.

4. Bermakna cik z kena siapkan marking assignment before Rabu 3 Jun. Jumlah pelajar ialah 122 orang. Maka akan ada sekurang-kurangnya 30 skrip group assignment untuk ditanda dalam tempoh 5 hari. 

5. Pelajar cik Z akan menghadapi Final Exam pada 10 Jun, terpaksa tinggalkan pelajar semasa study week dan Final Exam. Keciannya mereka.

6. Ada bengkel team building peringkat uni di Rompin yang diwajibkan hadir pada 29-31 May.

7. Kuliah masih berjalan sehingga 28 May.

8. And the worst part is... kena baca semula thesis from A to Z dan prepare slide presentation.

Maka bermulalah tempoh nightmare dalam hidup cik Z.

1. Tersangat sibuk dengan kuliah dan persiapan kuliah sehinggalah ke tarikh 28 May. Langsung tak de masa nak tengok thesis. Kebetulan plak pelajar nak hantar assignment dan nak final exam, jadi kadar taburan pelajar yang datang jumpa hari2 naik mendadak.

2. Setelah puas telefon dan memo sana sini, dapat la juga excuse dari pergi team building workshop. Tapi... sebenarnya pada tarikh yg sama ada bengkel KPI fakulti. Jadi bila dean dapat tahu cik Z tak jadi pi teambuilding tu, terus je dia wajibkan cik Z pi bengkel fakulti. Ahakss.. camner tu? Bengkelnya 29-30 May. Just imagine malam 28 May baru cik Z dapat tahu. Baru berangan nak marking assignment kan.

3. Now cuma ada 3 hari nak siapkan marking assignment.

4. Dalam masa yang sama, UM plak tak bagi any guideline untuk VIVA. And the worst part is... Both sv tak de di Malaysia hu hu.. First sv tetiba kena pi UK dan hanya akan balik dari UK pada malam 6 Jun. Second sv plak pi conference di Turkey dan hanya akan balik pada 14 Jun. Double nangis.

5. Akhirnya siaplah juga marking dan upload markah pelajar pada Rabu 3 Jun. Esoknya 4 Jun baru cik Z start cuti duk rumah. Tapi yang kelakarnya bukan pi baca thesis tapi sibuk basuh baju, kemas rumah, packing beg sebab nak cuti agak lama. p/s: kena apply annual leave ya, sebab hanya hari viva je (plus a day before n after) boleh guna workorder.

Get ready for VIVA

Honestly sangat sukar nak tukar momentum kerja ke phd semula.  Lebih-lebih lagi dengan badan dan mental yang penat. Jumaat 5 Jun cik Z bertolak ke KL. Terima kasih tak terhingga buat sv, Prof Ghapor sebab walaupun beliau tak de di Msia tapi cuba membantu dari jauh dengan menumpangkan cik Z selama 11 hari di KL kat bilik anaknya sendiri di UM (thanks aimi).

Dah sampai KL barulah cik Z mula siapkan slide dan baca thesis. Siang malam pagi petang tu...nak termuntah rasanya tapi digagah-gagahkan juga. Siap update slide petang Sabtu 6 Jun terus email ke Dr Yong. Walaupun tak pasti lagi bila beliau nak baca sbb masih dalam perjalanan balik ke Msia dari UK. Masuk hari Ahad, 7 Jun, cik Z mula risau dah. Thesis tak habis2 baca lagi. Slide belum finalised lagi juga.

Bayangkanlah pukul 8 malam 7 Jun tu masih ada 2 Chapter belum habis dibaca. Jam 10 malam, dapat msg dari Dr Yong. Alhamdulillah. Actually kecian juga ke sv cik Z ni, tak hilang penat lagi dah terpaksa tgkkan slide cik Z. End up sampai ke jam 11++ malam kami masih lagi berkomunikasi dgn msg dan call. Errkkk macam banyak plak input dan correction nak kena upgrade ke slide. Banyak juga tips last minute yang Dr Yong kongsikan.

Sudahnya malam tu almost 2 pagi barulah cik Z masuk tidur. No time to practice ok. Just polishing slide presentation. Dr Yong plak nak jumpa seawal jam 7.30 pagi esoknya. Memang tidur pun macam tak tidur kot malam tu.

VIVA Day

Bangun-bangun pagi dah sakit perut. Keep on repeating pi toilet. Oh no. Simptom nervous la tu. Skip breakfast. Just minum sekotak air soya.

7.30 pagi: Jumpa Dr Yong for last check up and tips. Sempatla praktis present sekali lalu sesambil predict apa soalan yang bakal ditanya. Ada juga a few correction lagi untuk slide.

8.30 pagi: Lepak bilik geng2 postgrade sesambil view slide.

9.30 pagi: Jalan kaki ke bilik Viva IPS. 5 minit sampai. Errrk macam terawal plak kan. O ya ramai gak kawan2 yang wish good luck pagi ni. Thanks so much semua.

9.50 pagi: Save slide presentation ke LCD skrin besar yang disediakan. Nervous punya pasal sampai tersilap save file. Nasib baik tersedar silap save just before panel2 sampai.

10.05 pagi: Semua panel (5 + 1sv) masuk bermesyuarat. Then dapat tahu yang 2 orang panel (wakil senat dan deputy dean IPS) tak dapat hadir tetiba tapi diorang hantar wakil orang lain. Dub dab dub dab dalam hati. Ada rasa sikit lega sebab dua orang ni memang menakutkan based on history la. Tapi risau juga sebab tak tau/kenal yang wakilkan diorang tu.

10.15 pagi: Kena panggil masuk untuk sessi presentation. Suasananya sangat santai. Siap present sambil duduk lagi. Macam ala-ala meeting dengan kekawan plak rasanya. Alhamdulillah. Selesai present terus ke Q&A session. Dan yang miracle nya, Internal Examiner hanya tanya 2 soalan yang perlu cik Z respon. And both question kami dah pun spot akan ditanya. Lain2 panel pula hanya komen berkaitan peletakkan research methodology dan sentence dalam thesis. The best moment ialah bila panel2 puji thesis cik Z yang seolah-olah ditulis sebagai module/buku. Alhamdulillah.

10.40 pagi: Tiada lagi soalan. Sebenarnya agak confuse, ya la kan macam tak percaya pun ada. Cik Z diminta tunggu diluar. Sebelum tu sv diminta berikan conclusing remarks.Panel-panel sambung bermesyuarat.

10.50 pagi: Kena panggil masuk semula ke bilik viva. Dan Alhamdulillah.. lulus dengan minor correction. Ada sedikit teknikal problem berkaitan address for journal paper, tapi overall tak de la besar mana pun masalahnya. Lepas settle ada plak sessi minum2 pagi.

Keseluruhannya memang sangat-sangat bersyukur di permudahkan semudah-mudahnya untuk viva. Dan syukur juga sebab senarai correction yang perlu dibuat juga tidaklah teruk sangat. Most are about rephrasing the sentence. Dan cik Z dapat siapkan semua correction dan hantar thesis within a week sahaja. Alhamdulillah dapat hantar thesis pada 15 Jun 2015. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Untuk rakan-rakan diluar sana yang tak henti-henti berdoa dan menyokong dari jauh. Terima kasih. Really, Miracle do exist. I have experienced it. Jangan berhenti berdoa dan berharap ya semua. Keep on positive. Keep on helping others. InsyaAllah, Allah akan tunjukkan jalnnya nanti.


p/s: Agak lambat update kisah ni sebab seriously no time. Balik-balik ke Kuantan terus je marking final exam. Sekarang ni plak sibuk kena apply grant dan update module. KPI bertambah sudah hu hu.. Nak buat camner kan, dah ini jalan yang dipilih. Redah ajerlah.

Wassalam semua dan selamat berpuasa.




14 comments:

  1. " Congratulations u graduate on time within 4 years, now we can call u Dr. S.. Z.. S..." <----- Wow!! keajyaan yg paling besar selepas tempuh pelbagai dugaan..Tahniah!!!!

    ReplyDelete
  2. To Azra, JM, Cheq Sue, and Liza: Thanks so much. U all juga penghibur cik Z dikala kebosanan, no mood, dll. Keep in touch ok.

    ReplyDelete
  3. tahniah.. viva kurang dari sejam.. magnificient

    ReplyDelete
  4. Congrats zana! Tumpang hepi :) yes, bila kita bantu orang lain, Allah akan bantu kita, insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks lyn, aku ingat ko yang komen kat atas tu hu hu..rupanya housemate ko. Goodluck for both of u.

      Delete
  5. Assalammualaikum Zana,

    Sorry for the late best wishes. Congratulations and Well Done mate!!!

    Doakan untuk I yek Dr Siti Zanariah Satari...

    p/s: miss you..

    ReplyDelete
  6. Tahniah Cik Z....akhirnya...Doktor...lepas ni kena panggil Doktor Z la pula ya.... :-)

    ReplyDelete
  7. Ya Allah..saya baca je pun dah berdebar. Haiii macam manalah yang empunya badan.

    ReplyDelete
  8. Salam sis,

    inspired sgt baca cerita you. saya baru 2nd semester....semoga sy pun jd mcm Dr.Z....tahniah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Insyaallah boleh

      Delete