Monday, 10 November 2014

Sepagi di Bukit Tinggi


Dah lama sebenarnya cik z teringin nak ke Bukit Tinggi. Kebetulannya hujung minggu yg baru lepas ni memang cik z free tak de apa nak buat, makanya keinginan cik z nak naik ke atas tu memang menggunung jugalah. Errr tapi nak cari kawan peneman pulak masalahnya... Tetiba plak semua ada ajer plan lain. Nasib jugalah ada Miss Bong yg sudi anjakkan plan dia ke hari Ahad.. (Thanks so much). Maka pagi Sabtu lepas, akhirnya berjaya juga cik z jejakkan kaki di atas sana he he. 

Pagi Sabtu tu sebenarnya kami dah agak cuak sebab tetiba plak hujan turun lagi. Walaupun tak lebat tapi macam tak ada tanda-tanda nak berhenti. Tapi sebab dah plan dan bersiap, maka kami teruskanlah juga drive ke Bukit Tinggi. Sebelum tu kami singgah sarapan dulu. Alhamdulillah, masuk jer highway cuaca cerah. Lega. Tak de jauh mana pun Bukit Tinggi ni dari rumah cik z. 1 jam ++ sikit jer. Mungkin sebab masih pagi jadinya tak banyaklah kereta yg nak naik ke atas ni.

Lepas bayar RM12 seorang, kami drive ke Botanical Garden dulu. Tak semena-mena hujan gerimis pula turun. Terpaksalah bawa payung mendaki anak-anak tangga ke atas bukit dari parking area. Nasiblah hujannya sekejap ajer. Dari parking area nak ke Botanical Garden ni sebenarnya agak jauh juga. Tambah-tambah pula kena mendaki kan. 10-15 minit juga nak sampai ke situ. Tarikan utama di sini ialah Japanese Village. Jom tengok apa yg ada kat sini.

Jom menapak ke Botanical Garden (Japanese Village)

Sampai ke hujung akan nampak papan tanda ni, ke kiri akan jumpa Japanese Garden, ke kanan akan jumpa Botanical Garden.

Kena turun anak-anak tangga ni untuk ke Botanical Garden

Botanical Garden
   
Botanical Garden

Botanical Garden

 
Seterusnya kami ke Japanese Garden. Yang ni kena naik anak-anak tangga plak.

Japanese Garden
   
Ada rumah teh kat sini

 
Nak pakai kimono pun boleh. Tapi kami jeling-jeling ajer hi hi.

Ini ajer ikan koi yg kami jumpa kat sini

  

Secara peribadi, cik z agak kecewa sebab Japanese Village ni macam tengah nak buat proses penyelenggaraan kot. Jadinya banyak laluan air yang kering kontang. Ikan-ikan koi pun tak banyak. Boleh dikira dengan jari je jumlahnya. Sebahagian kawasan juga ditutup.

Colmar Tropicale Village

Seterusnya kami drive pula ke Colmar Tropicale. Sebelum sampai ke sini, Miss Bong dah pesan siap-siap supaya tak terkejut dengan kecilnya kawasan tu nanti. Kata dia jangan haraplah nak rasa sama macam kat France he he. Okay-okay kita set in mind ya. Lega sangat bila cuaca cerah, redup jer. Colmar Tropicale ialah sebuah perkampungan ala Perancis. Memang betul, kecil jer pun perkampungan ni. Dari hujung ke hujung tu kurang 10 minit dah pun sampai. Dah datang sini, aktiviti wajib ialah ambil gambarla ye tak. Dah kami pergi berdua, makanya tak de la gambar berdua he he. Kami ambik gambar pakai phone ajer pun hari ni.

Dalam bangunan ni ada parking area

 
  

 
 
   
Oh ya cik z perhatikan ramai juga family yang datang dengan anak-anak gitu. Dengan bayaran sebanyak RM12 ni, cik z yang seorang pun rasa macam agak mahal dan tak berapa berbaloi. Kenapalah diorang tak buat charge by car kan? Tapi untuk yang teringin nak rasa macam dah sampai ke France dan Japan, bolehlah untuk suka-suka. Oh ya ada sesuatu yg kelakar. Masa kami sampai di Colmar Village, diorang kat sini buka lagu KPop la pulak...Err.. camner tu? Patutnya bukak lagu France la kan. Nasiblah lepas-lepas tu ada persembahan tarian tanggo dll. Tapi tak sanggup nak ambik gambar ha ha sexy sangat.

    

Selain hotel, ada banyak juga restaurant kat sini. Tapi harga makanannya ...err paham-paham ajer lah kan. Jam 12.30 tghr, perut pun dah mula berkeroncong. So apa lagi..jom baliklah. Sebelum tu sempat juga lah kami drive tengok-tengok kawasan animal farm dan golf course. Saja-saja cuci mata. dalam perjalanan balik tu, kami singgah makan kat Janda baik ajer. Dan sempat juga singgah ke Genting Sempah beli chestnut. Yum yum. Keluar jer dari Genting Sempah, hujan turun lagi. Oh syukur sangat sebab kami dah on the way balik. Tapi disebabkan hujan agak lambat jugalah kami sampai semula ke Kota Damansara. Alhamdulillah selamat pergi dan balik. 


Bye. Jumpa lagi.


4 comments:

  1. kat sini ade strawberry farm x? tak pernah lagi jejak kat sini.. salu prefer Cameron Highlands je sbb ade strawberry.. heheeee =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. X der rasanye. Cameron lg best kot hi hi.

      Delete
  2. Hehehe...sy pun sedikit kecewa bila smpai sini....sebab kecik je...tapi cantik la kan..lepas turun dr Bukit tinggi gi bawa anak tengok rabbit pula...isi untuk cuti2 ujung minggu ok la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali pergi x pe kot.. kali kedua, kena pikir 1000 kali ha ha ha

      Delete