Saturday 12 January 2013

Ikan Talapia masak lemak daun kesum


Dari dapur cik Z, buat pertama kalinya nak kongsikan resepi ikan Talapia masak lemak daun kesum ni untuk rakan-rakan semua. Lately memang suka sangat makan ikan talapia. Biasanya jumpa kat cafe ikan ni dimasak cili ataupun sambal merah. Goreng je pun sedap gak. Mana dapat resepi ni? Ha ha yang ni 100% idea sendiri okay. Sedap dimakan bersama nasi panas. Selamat mencuba. 

Bahan-bahan
2 ekor ikan talapia (dipotong 2 setiap ekor)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili
3 biji serai
1cm halia
kunyit serbuk/hidup
daun kesum secukupnya
1/2 biji santan kelapa
3 asam keping
garam

Cara memasak
1. Goreng ikan talapia sehingga masak (janganla garing-garing sangat). Kemudian ketepikan. Ikan ni digoreng dulu untuk elakkan ia pecah dalam kuali nanti. 
2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili, serai, halia, kunyit, dan daun kesum sehingga halus. 
3. Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam kuali dan hidupkan api. Tambah sedikit air dan garam.
4. Masukkan santan apabila bahan kisar tadi telah mendidih. Pastikan tak pecah santan.
5. Apabila mendidih, masukkan asam keping dan ikan yang telah digoreng.
6. Tunggu lagi sehingga mendidih kembali baru boleh angkat.

Masa penyediaan dan memasak: 30 minit



No comments:

Post a Comment